Jím, jíš, jíme

Mladoboleslavský hrad
12. 08. - 01. 11. 2020 Jím, jíš, jíme

Víte, co to byl štokfiš? Nebo lemoun? Jedli byste indiána? Víte proč má středověká lžíce krátkou rukojeť? A co vidlička, od kdy se běžně používala? Nebo třeba obyčejné brambory – proč se jim říká právě tak a ne jinak? Takových otázek o jídle si můžeme položit spoustu. Mnohé odpovědi bude možné najít na muzejní výstavě – příznačně nazvané „Jím, jíš, jíme“ – kterou od srpna pořádá Muzeum Mladoboleslavska na mladoboleslavském hradě. K vidění zde budou mnohé předměty spojené s vařením a se stolováním, od pravěkých hrnců přes třeba barokní sklenice až po téměř současný porcelán, kuchyňské stroje i různé, dnes již asi neznámé pomůcky, jako je například vypeckovávač třešní. A protože to bude výstava o jídle, zájemkyně (a pochopitelně i zájemci) si budou moci opsat nejrůznější recepty: jen namátkou třeba na úpravu dušených žab podle Magdaleny Dobromily Rettigové, jak chutně připravit srní hlavu podle nejstarší dochované české kuchařky z 15. století, či jak správně uvařit veverku se žlutou jíchou, a to podle receptu Bavora Rodovského z Hustiřan (recepty na jídla z přístupnějších ingrediencí budou ale také).

A jako závdavek recept na jednu z nejoblíbenějších kaší, jak se měla vařit v 16. století: „Usmaž hrách, ztluč v moždíři, přičiň k tomu malvazí, švestky, květ, bez, růže, pepř, zázvor, skořici, prach z jader višňových, to zavař, omasť.“